Διάκριση μαθητή του ΓΕ.Λ. Μηχανιώνας στο Εuroscola 2018-2019

Σημαντικότατη διάκριση πέτυχε ο μαθητής της Γ΄ τάξης του σχολείου μας  Κούπας Δημήτρης,  o  οποίος επιλέχθηκε  μαζί με άλλους 23 μαθητές σχολείων  από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής,  για  να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος  Euroscola.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργάνωσε στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA στις 7 Φεβρουαρίου 2019. Στην ημερίδα αυτή  συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή των μαθητών έγινε με βάση την επίδοσή τους σε γραπτό διαγωνισμό με θέμα:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους Ευρωπαίους πολίτες. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το ΕΚ συναποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Μάιο του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των 705 Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης; Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή  των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Νέας Μηχανιώνας, συγχαίρουμε  το Δημήτρη για τη σημαντικότατη αυτή διάκριση και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα είναι μία από τις πολλές διακρίσεις που θα επιτύχει στο μέλλον.